Podstawy degustacji i wiedza o najważniejszych szczepach, regionach i stylach wina.
WARSZTAT WINA poziom 1. (podstawowy)
- Rozpoznawanie smaków.
- Rozpoznawanie zapachów.
- Podstawy degustacji wina.
- Podstawowe białe i czerwone odmiany winorośli.
- Podstawowe kraje i regiony winiarskie na świecie.
Ilość win do degustacji:
- 2 wina musujące.
- 3 wina białe wytrawne.
- 3 wina czerwone wytrawne.
- 1 wino półsłodkie.
- 1 wino słodkie.
Czas trwania warsztatów, min. 2 godz. Spotkanie 08 listopada, godz. 19.30, cena: 90 zł/os.
Warsztaty poprowadzi światowej klasy sommelier Piotr Waryas. Piotr w 1996 roku wyjechał do Neapolu. Tam pracował w najlepszych neapolitańskich restauracjach, zafascynowany prostotą tamtejszej kuchni i łatwością łączenia jej z winem. Po czterech latach doświadczeń z kuchnią śródziemnomorską i z wielką miłością do win włoskich, postanowił wrócić do Polski i spróbować swoich sił we wrocławskiej gastronomii. To w Polsce zdecydował się profesjonalnie zająć winem przechodząc wiele szkoleń jako członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Zakładając wspólnie z pierwszymi wrocławskimi Sommelierami – Inicjatywę Wrocławscy Sommelierzy.
Jest także dwukrotnym laureatem Sommelierskiego Grand Prix Wrocławia 2014 i 2015 roku. Wielokrotnym uczestnikiem Mistrzostw Polski Sommelierów. Posiada Dyplom Certyfikowanego Sommeliera.
Prywatnie szczęśliwy ojciec i mąż, który kocha odkrywać nowe smaki w kuchni, co do wina jest bardziej konserwatywny, liczy się tylko Europa
Spis treści
Chcesz przełamać barierę językową? Zostaw do siebie kontakt!