Podstawy degustacji i wiedza o najważniejszych szczepach, regionach i stylach wina z 6 regionów i 6 endemicznych odmian winorośli.

W tej części naszych Warsztatów Wina zapraszamy na degustację przekrojową odmian włoskich.

Podczas Warsztatów i degustacji win, dodatkowo będzie zaprezentowany pokaz multimedialny winnic z regionów, z których dane odmiany pochodzą. Wraz z winami podane zostaną oryginalnych włoskie przekąski, sery i wędliny. Wszystko to w luźnej atmosferze przyjacielskiego spotkania.

WARSZTAT WINA  poziom 1, cz. 2

  1. Rozpoznawanie smaków.
  2. Rozpoznawanie zapachów.
  3. Podstawy degustacji wina.
  4. Podstawowe czerwone odmiany winorośli.
  5. Podstawowe regiony winiarskie Włoch.

Wina do degustacji:

  • SYCYLIA – Nero d’Avola
  • APULIA – Primitivo
  • ABRUZJA – Montepulciano d’Abruzzo
  • PIEMONT – Barbera
  • TOSKANIA – Chianti
  • VENETO – Valpolicella

Czas trwania warsztatów, min. 2 godz. Spotkanie 6 grudnia, godz. 20.00, cena: 160 zł/os.

Warsztaty poprowadzi światowej klasy sommelier Piotr Waryas. Piotr w 1996 roku wyjechał do Neapolu. Tam pracował w najlepszych neapolitańskich restauracjach, zafascynowany prostotą tamtejszej kuchni i łatwością łączenia jej z winem. Po czterech latach doświadczeń z kuchnią śródziemnomorską i z wielką miłością do win włoskich, postanowił wrócić do Polski i spróbować swoich sił we wrocławskiej gastronomii. To w Polsce zdecydował się profesjonalnie zająć winem przechodząc wiele szkoleń jako członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Zakładając wspólnie z pierwszymi wrocławskimi Sommelierami – Inicjatywę Wrocławscy Sommelierzy.

Jest także dwukrotnym laureatem Sommelierskiego Grand Prix Wrocławia 2014 i 2015 roku. Wielokrotnym uczestnikiem Mistrzostw Polski Sommelierów. Posiada Dyplom Certyfikowanego Sommeliera.

Prywatnie szczęśliwy ojciec i mąż, który kocha odkrywać nowe smaki w kuchni, co do wina jest bardziej konserwatywny, liczy się tylko Europa 

Spis treści

Chcesz przełamać barierę językową? Zostaw do siebie kontakt!