Podstawy degustacji i wiedza o najważniejszych szczepach, regionach i stylach wina z 6 regionów i 6 endemicznych odmian winorośli.
W tej części naszych Warsztatów Wina zapraszamy na degustację przekrojową odmian włoskich.
Podczas Warsztatów i degustacji win, dodatkowo będzie zaprezentowany pokaz multimedialny winnic z regionów, z których dane odmiany pochodzą. Wraz z winami podane zostaną oryginalnych włoskie przekąski, sery i wędliny. Wszystko to w luźnej atmosferze przyjacielskiego spotkania.
WARSZTAT WINA poziom 1, cz. 2
- Rozpoznawanie smaków.
- Rozpoznawanie zapachów.
- Podstawy degustacji wina.
- Podstawowe czerwone odmiany winorośli.
- Podstawowe regiony winiarskie Włoch.
Wina do degustacji:
- SYCYLIA – Nero d’Avola
- APULIA – Primitivo
- ABRUZJA – Montepulciano d’Abruzzo
- PIEMONT – Barbera
- TOSKANIA – Chianti
- VENETO – Valpolicella
Czas trwania warsztatów, min. 2 godz. Spotkanie 6 grudnia, godz. 20.00, cena: 160 zł/os.
Warsztaty poprowadzi światowej klasy sommelier Piotr Waryas. Piotr w 1996 roku wyjechał do Neapolu. Tam pracował w najlepszych neapolitańskich restauracjach, zafascynowany prostotą tamtejszej kuchni i łatwością łączenia jej z winem. Po czterech latach doświadczeń z kuchnią śródziemnomorską i z wielką miłością do win włoskich, postanowił wrócić do Polski i spróbować swoich sił we wrocławskiej gastronomii. To w Polsce zdecydował się profesjonalnie zająć winem przechodząc wiele szkoleń jako członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Zakładając wspólnie z pierwszymi wrocławskimi Sommelierami – Inicjatywę Wrocławscy Sommelierzy.
Jest także dwukrotnym laureatem Sommelierskiego Grand Prix Wrocławia 2014 i 2015 roku. Wielokrotnym uczestnikiem Mistrzostw Polski Sommelierów. Posiada Dyplom Certyfikowanego Sommeliera.
Prywatnie szczęśliwy ojciec i mąż, który kocha odkrywać nowe smaki w kuchni, co do wina jest bardziej konserwatywny, liczy się tylko Europa
Spis treści
Chcesz przełamać barierę językową? Zostaw do siebie kontakt!