Podstawy degustacji i wiedza o najważniejszych szczepach, regionach i stylach wina.

WARSZTAT WINA  poziom 1. (podstawowy)

  1. Rozpoznawanie smaków.
  2. Rozpoznawanie zapachów.
  3. Podstawy degustacji wina.
  4. Podstawowe białe i czerwone odmiany winorośli.
  5. Podstawowe kraje i regiony winiarskie na świecie.

Ilość win do degustacji:

  • 2 wina musujące.
  • 3 wina białe wytrawne.
  • 3 wina czerwone wytrawne.
  • 1 wino półsłodkie.
  • 1 wino słodkie.

Czas trwania warsztatów, min. 2 godz. Spotkanie 08 listopada, godz. 19.30, cena: 90 zł/os.

Warsztaty poprowadzi światowej klasy sommelier Piotr Waryas. Piotr w 1996 roku wyjechał do Neapolu. Tam pracował w najlepszych neapolitańskich restauracjach, zafascynowany prostotą tamtejszej kuchni i łatwością łączenia jej z winem. Po czterech latach doświadczeń z kuchnią śródziemnomorską i z wielką miłością do win włoskich, postanowił wrócić do Polski i spróbować swoich sił we wrocławskiej gastronomii. To w Polsce zdecydował się profesjonalnie zająć winem przechodząc wiele szkoleń jako członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Zakładając wspólnie z pierwszymi wrocławskimi Sommelierami – Inicjatywę Wrocławscy Sommelierzy.

Jest także dwukrotnym laureatem Sommelierskiego Grand Prix Wrocławia 2014 i 2015 roku. Wielokrotnym uczestnikiem Mistrzostw Polski Sommelierów. Posiada Dyplom Certyfikowanego Sommeliera.

Prywatnie szczęśliwy ojciec i mąż, który kocha odkrywać nowe smaki w kuchni, co do wina jest bardziej konserwatywny, liczy się tylko Europa