W czwartej części naszych Warsztatów Wina zapraszamy na konfrontacje: wina starzone w beczce vs. wina “bez beczki”.

W czasie tej odsłony warsztatów:

  • porównanie win produkowanych z tej samej odmiany winorośli,
  • odnajdywanie różnic w aromacie, smaku, kolorze i strukturze wina,
  • różnice w sposobie winifikacji, zastosowanie beczki lub jej brak.

Trzy pary win, trzy szczepy winorośli, sześć butelek, wiele doznań.

Warsztaty wina połączone są zawsze z degustacją przekąsek w tym serów i wędlin.

Czas trwania warsztatów, min. 2 godz. Spotkanie 13 marca, godz. 20.00, cena: 160 zł/os.

Warsztaty poprowadzi światowej klasy sommelier Piotr Waryas. Piotr w 1996 roku wyjechał do Neapolu. Tam pracował w najlepszych neapolitańskich restauracjach, zafascynowany prostotą tamtejszej kuchni i łatwością łączenia jej z winem. Po czterech latach doświadczeń z kuchnią śródziemnomorską i z wielką miłością do win włoskich, postanowił wrócić do Polski i spróbować swoich sił we wrocławskiej gastronomii. To w Polsce zdecydował się profesjonalnie zająć winem przechodząc wiele szkoleń jako członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Zakładając wspólnie z pierwszymi wrocławskimi Sommelierami – Inicjatywę Wrocławscy Sommelierzy.

Jest także dwukrotnym laureatem Sommelierskiego Grand Prix Wrocławia 2014 i 2015 roku. Wielokrotnym uczestnikiem Mistrzostw Polski Sommelierów. Posiada Dyplom Certyfikowanego Sommeliera.

Prywatnie szczęśliwy ojciec i mąż, który kocha odkrywać nowe smaki w kuchni, co do wina jest bardziej konserwatywny, liczy się tylko Europa. 

Zapraszamy na miły wieczór we wspaniałym towarzystwie i luźnej atmosferze.

Spis treści

Chcesz przełamać barierę językową? Zostaw do siebie kontakt!